O nas

AA logotip

Alternativna akademija, društvo za humano družbo.

Naš kontakt: Alternativna akademija, Slomškova 12, 1000 Ljubljana.

Elektronski naslov: alternativna.akademija@gmail.com.

Predsednik društva: prof. dr. Darko Štrajn.

Tajnik: dr. Božidar Flajšman.

 

Na kratko o zgodovini društva

Alternativna akademija, društvo za humano družbo, se je izoblikovala na podlagi razprave in sklepov občnega zbora Društva za proučevanje politične demokracije in liberalizma Liberalna akademija dne 25. februarja 2015. Od leta 1993 je društvo, v katerem so poleg nekaterih angažiranih posameznic in posameznikov iz različnih družbenih dejavnosti, včlanjeni večinoma univerzitetni učitelji in raziskovalci različnih smeri – tako večinsko humanistično-družboslovnih kot tudi naravoslovnih – delovalo v smeri krepitve liberalno demokratične družbene ureditve.

V času svojega obstoja je društvo Liberalna akademija izdalo preko trideset knjižnih del (zbornikov, prevodov in del posameznih avtorjev), opravljalo je raznolike izobraževalne dejavnosti, podeljevalo je nagrado Zlata ptica prebojnim umetnikom in se je nasploh udeleževalo v javnih razpravah o ključnih vprašanjih v času oblikovanja slovenske države, o formiranju političnega prostora in, ne nazadnje o poteh in stranpoteh v delovanju političnih akterjev in medijev.

Kot je ugotovil občni zbor omenjenega društva v februarju 2015, so razmere terjale, med drugim, tudi spremembo imena. V poslabšanih, manj transparentnih političnih in medijskih okoliščinah, je namreč postalo skoraj nemogoče v širši javnosti pojasnjevati, kje poteka ločnica med liberalizmom kot zgodovinsko in kulturno podlago politične demokracije in neoliberalizmom kot ideologijo sedanje globalne dominacije kapitalskih oligarhij. To je bil čas, ki še traja: konceptualnih in idejnih zmešnjav, političnih in medijskih diskreditacij.

V razpravah društva je bilo ugotovljeno, da temeljni elementi političnega sistema v Sloveniji, v katere so bili vdelani dosežki liberalne tradicije (trojna delitev oblasti, človekove pravice in svoboščine, ipd.), ostajajo le delno utrjeni in zato nenehno terjajo izrecno obrambo na ravni osnovnih načel.

Upoštevaje te okoliščine se članice in člani Alternativne akademije nismo odrekli svojim izhodiščem v humanističnih in družboslovnih disciplinah, ki so še večinski del sedanjega članstva leta 1989 vodila v politični angažma – najprej v okviru neformalnega Debatnega kluba 1989. Izhajajoč iz presoje, da je naše civilno družbeno in politično angažiranje vedno temeljilo na strokah in ni zavezano nobeni strankarski ali politični opciji, kar končno dokazujejo nenehni napadi na nas z levega in desnega pola vse do tega trenutka, se je v spremenjenih okoliščinah društvo odločilo, da s spremembo imena še poudari širšo in aktivnejšo usmeritev v smeri refleksije in artikulacije novih političnih idej.

V delovanju društva je dan poseben poudarek interdisciplinarnim razpravam na področjih strok od filozofije, preko zgodovine in lingvistike do sociologije, politologije in ekonomije. Društvo je ohranilo tudi svojo civilno družbeno držo in odprtost za angažiranje v javnosti. Ohranilo pa je tudi pozornost na politična in družbena dogajanja, sploh v Sloveniji, v skladu s spoznanjem, ki se je potrdilo v njegovi več kot četrtstoletni praksi pojavljanja v javnosti: politika je preveč pomembna, da bi jo lahko prepustili samo politikom!

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s