Skrajno desničarska vlada je odredila okupacijo simbolno ključnega javnega prostora

ograja nasilje

Včerajšnji deveti petkov protest (19. junija 2020) bo prišel v sramotno zgodovino »janšizma« zaradi načrtne ograditve celotnega Trga republike v strahu pred protestniki, ki ga je očitno odredilo jedro sedanje skrajno desničarske vlade. Ni šlo zgolj za domislico policije, omenjeni represivni akt predvsem povsem jasno demonstrira namene sedanje vlade SDS-a, ki ji asistirajo pomilovanja vredni politični plačanci.

Namesto, da bi vladajoči varovali odprtost javnega prostora za državljanke in državljane, so s svojimi v črne oklepe odetimi silami uzurpirali v simboličnem smislu ključni javni prostor v državi, prostor zbiranja pred hramom demokracije! Ne le to, nasilno so odstranjevali protestnike, ki so mirno prebirali slovensko ustavo. Lahko se sprašujemo, ali je s tem ravnanjem skrajno desničarska vlada nemara hotela izzvati nepremišljeno jezno dejanje kakega protestnika?

Ugotoviti smemo, da sedanji protesti, ki se intenzivirajo iz tedna v teden, ne merijo samo na arogantna dejanja oblastnikov, ampak predvsem opozarjajo na prihodnost, kakršna se nam obeta, če bomo kot državljani dovolili nadaljevanje izgradnje represivne države kot infrastrukture nedemokratičnega političnega režima. To se dogaja tudi z nezakonitim, protiustavnim in preprosto avtokratskim uzurpiranjem javnih institucij ali z njihovim demoliranjem. Zlasti slednja težnja je očitna pri objavljenih namenih »sesutja« javne RTV. Domnevno »uspešna bitka proti Covidu-19«, kakršno bi z manj nepotrebne represije izbojevala tudi bolj demokratična vlada ob sodelovanju zavednih državljank in državljanov, vsekakor ne odtehta vseh zaskrbljujočih in izrecno avtoritarnih ravnanj Janševega režima.

Ugotavljamo, da ta postavlja Slovenijo na napačno stran zgodovine. Protesti proti janšizmu se namreč uvrščajo v vse bolj artikulirano svetovno protestno gibanje proti rasizmu, seksizmu, izključevanju manjšin in uničevanju okolja. Pri tem pa je pomemben še širši okvir vsestranskega poglabljanja ekonomske in družbene neenakosti, ki botruje zgodovinsko novim oblikam fašistoidnih politik, kakršne v vrsti dežel vodijo klike pravih političnih gangsterjev. Ko zagovarjamo sedanje proteste, ne zagovarjamo samo pravice do javnega izražanja mnenja, ki ga potem žal nihče ne jemlje resno, ampak zagovarjamo tudi artikulirane zahteve. Te se zgoščeno izražajo predvsem v eni, zahtevi po odstopu za slovensko demokracijo smrtno nevarne vlade.

Ob teh ugotovitvah se odrekamo apelu na predsednika republike, naj po včerajšnjem ravnanju policije poskusi zaščiti odprtost javnega prostora republike, ki jo predstavlja, saj pri njegovi vse pogosteje izpričevani popolni politični slepoti vidimo le obžalovanja vredno kolaboracijo s skrajno desnico v imenu sprave, če jo sploh vzamemo resno, ki se ji je »janšizem« že v izhodišču dejansko odrekel.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s