Vodstvo RTV Slovenija naj umakne svojo izjavo

the-worst-thing-about-censorship

V Alternativni akademiji želimo opozoriti na nesprejemljivo vsebino pisma vodstva RTV Slovenija, s katerim se naslavlja na svoje zaposlene in jim odmerja načine, kako naj se »dostojanstveno« izražajo kot zasebniki na socialnih omrežjih. Paradoksalno je bila pravica do javnega izražanja  postavljena pod vprašaj v kontekstu obsodb sovražnega govora v primeru nacističnih plakatov: z omejevanjem javne kritike na račun sovražnega govora hitro pridemo do tega, da ga hote ali nehote podpiramo.

Ne le to, da obžalujemo, da so vodilni na radioteleviziji neupravičeno okrivili svojo novinarko za njeno povezovanje neonacističnih plakatov s stranko SDS, česar ni storila, hkrati jo želijo javno ukoriti zaradi javnega izražanja stališč o tem, katera stranka v državi nenehno širi sovraštvo, ksenofobijo, nestrpnost in cinizem. Da bi novinarji javnega zavoda ne smeli izreči svojih osebnih stališč na družbenih omrežjih, tudi če ta zadevajo politično dogajanje, je popolna nedopustna praksa!

Nakazano omejevanje svobode izražanja novinarjem javnega servisa razumemo kot nevaren precedens že po sebi, še bolj problematično pa postane, če upoštevamo hujskaško in politikantsko naravo vse intenzivnejšega dela slovenskega medijskega prostora, ki je postal neskrito strankarsko in politično navijaški. Ker vedno bolj prosperira in se naslaja nad vse bolj uspešnimi učinki politične propagande, manipulacij in demagogije, je še nevarneje, če je na drugi strani zavezanost resnici sankcionirana, menda zavoljo krnitve ugleda in dobrega imena zavoda. S tem se spreminjata družbenega statusa »novinarjev« in novinarjev, potvorbam naseda javno mnenje, resnica, objektivnost in profesionalnost pa se vedno bolj umikajo podtikanjem, žalitvam in osebnim diskreditacijam, ki jih velikokrat politikantski novinarji, ne zgolj politiki, izvajajo nad svojimi stanovskimi kolegi.

Skrbi nas enostranska slepota in navidezna naključnost, po kateri se vodstvo pohlevno odziva na zahteve prvaka SDS, da kaznuje svojo novinarko, namesto da bi jo zaščitilo, podobni vatlov pa ne uporabi v primeru nekaterih drugih javnih zapisov ali nastopov: eklatanten primer so npr. javni nastopi in politična enostranskost novinarja Jožeta Možine, ali nedavne pisemske grožnje s pošiljkami belega prahu javnim osebam, ki sta ga omenjeni in Rosvita Pesek prezirljivo in podcenjujoče javno označila za »neslano šalo«.

Zato vodstvu RTV Slovenija predlagamo, da umakne svojo izjavo in v prihodnje svoj ugled ščiti z varovanjem avtonomije, svobode izražanja in profesionalnosti svojega kolektiva, še zlasti pred političnimi pritiski in žaljivostmi. Če tega ne bo storilo, bomo prisiljeni verjeti, da njenega ugleda ne ogroža Špela Kožar na Facebooku, temveč ga lastnoročno spodkopava kar samo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s