Barbarski napad vlade RS na infrastrukturo kritične javnosti in dela prodorne kulture

V Alternativni akademiji bi se premilo izrazili, če bi rekli, da smo zgroženi nad potezo vlade Republike Slovenije in njenega Ministrstva za kulturo, ki ga najbrž kaže preimenovati v Ministrstvo za destrukcijo vse kulture, ki presega njene tradicionalne forme. Podpiramo vse doslej izražene glasove protesta proti ravnanjem sedanje vlade tudi v novem primeru izvajanja zavržnih aktov: namreč nenadna in ultimativna odpoved najemne pogodbe vrsti nevladnih kulturnih, raziskovalnih in civilnodružbenih organizacij na Metelkovi 6, v hiši nasproti hostla Celica, nekdanjega vojaškega zapora, kjer je za kratek čas domoval sedanji predsednik vlade, je ne samo škandalozen akt, ampak tudi vsega obžalovanja vredni simptom degeneracije slovenske demokracije.

Povsem razvidno je, da gre v primeru takšne odpovedi najema za brutalen poskus obračuna z dediči nekdanjih zaveznikov ožjega jedra sedanje vladajoče politične garniture. Če ne govorimo še o vrsti drugih »napoleonskih« gest Janeza Janše, ni dvoma, da je prav on najverjetneje glavni akter pobude barbarskega dejanja Ministrstva z zahtevo po deložaciji kulturnih društev in nevladnikov s prozornim argumentom o prenovi stavbe, za katero bi sredstva za obnovo bila zagotovljena šele leta 2023!

Kampanja blatenja, širjenja laži in povodenj sovraštva iz vrst vladajoče stranke SDS, njenih madžarskih medijev ter zavezniških organizacij »trolov«, čemur smo priča že dolgo časa, jasno priča o avtorstvu obračuna s samo infrastrukturo kritične javnosti in enim najprodornejših segmentov sodobne kulture v Sloveniji. V omenjenih medijih in na družabnih omrežjih razvejani propagandni aparat stranke SDS izvaja grobe diskreditacije omenjenih organizacij, širi vnebovpijoče dezinformacije in laži, recimo o ustanoviteljih Mirovnega inštituta ter o samem delu inštituta, tako rekoč dnevno omalovažuje in podlo psuje kulturnoumetniška društva, grozi z ukinitvami financiranja projektov po sklenjenih pogodbah itd.

Zahtevamo od predsednika republike Boruta Pahorja, da se vsaj enkrat konkretno izreče o podivjanem delovanju vlade Janeza Janše. Ob takem delovanju te vlade in njenem apriornem zavračanju dialoga z vsemi, ki se ne morejo strinjati z njenimi ekstremnimi stališči in surovimi ravnanji, so abstraktni pozivi k strpnosti in sodelovanju tragično groteskni.  Seveda najodločneje zahtevamo od vlade republike Slovenije, da preneha s to nezaslišano eskalacijo z nosilci in ohranjevalci najboljših idej o demokraciji in kulturi, ki so se kdaj porodile v zgodovini Slovenije, in da takoj umakne svoj predlog o prekinitvi pogodbe.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s