Cerkveno pozivanje k nestrpnosti do demokratičnega gibanja

Najnovejši proglas Komisije za pravičnost in mir pri Škofovski konferenci v Alternativni akademiji štejemo za jasno izraženo voljo Katoliške cerkve, da bi premaknila mejo ustavno zagotovljene ločitve cerkve (oziroma verskih skupnosti) od države.

Pri tem že tako vse bolj odkrito radikalno odpravljanje demokratičnega reda v Sloveniji, ki ga izvaja koalicija pod upravo stranke SDS, vodilni skupini v slovenski Katoliški cerkvi ne zadošča. V proglasu omenjena komisija namreč odprto poziva k nestrpnemu ravnanju s »petkovimi protesti«. Njene ocene, da gre za »popustljiv ali celo podpihovalski odnos« do »tako imenovanih petkovih protestov«, ni mogoče brati drugače kot poziv k represivnemu obračunu s protestniki.

Če pustimo ob strani dejstvo, da so številni protestniki bili deležni represivnih ukrepov, da si je vlada dovolila nezakonito zapirati Trg Republike itd., nas ne preseneča tudi demagoško mnenje komisije o tem, da protestniki »pozivajo k smrti in ubojem«. S tem povsem brez distance ponavlja fraze iz besednjaka vladajoče SDS, ki je parole z zgodovinskim pomenom, ki označujejo vzpostavljenost slovenskega naroda z bojem proti fašizmu, spremenila v »grožnjo s smrtjo« sedanji vladi. Nadalje je tak očitek naravnost grotesken, če upoštevamo še cel spekter propagande na Novi24TV, v strankarskem trobilu Demokracija in še zlasti na družbenih omrežjih, na katerih se dnevno vrstijo pozivi k obračunu z »levaki«, vulgarne osebne diskreditacije tudi najbolj neoporečnih javnih osebnosti, seksistični napadi vseh vrst, rasistični izpadi in podobno. S cerkvene strani doslej nismo slišali niti najmilejšega konkretnega poziva »svoji strani« k spodobnosti v ravnanju in izražanju v skladu s krščansko moralo!

Iz proglasa je tudi razvidno, da se RKC uvršča v fronto pobudnikov odprave neodvisnosti javnih medijev. Njen očitek o »nepristranskosti javne RTV« je v kontekstu celotnega besedila povsem nedvoumno berljiv kot poziv h končni podreditvi javnega servisa državni kontroli v rokah stranke SDS. Pri tem komisija mimogrede še promovira protiustavno stališče glede na pravico staršev do svobodnega odločanje o rojstvu svojih otrok (55. člen Ustave RS) in lažno trdi, da RTV ni poročala o »Pohodu za življenje«, na katerem so zagovorniki omenjenega protiustavnega stališča nemoteno izražali svoja stališča.

Ne da bi se spuščali v vprašanja o tem, ali je država storila dovolj za dostojen pokop žrtev formalno povojnega nasilja nad poraženo stranjo, v vztrajno cerkveno zlorabljanje te tragedije za rehabilitacijo kolaborantstva in celo izrecno fašistično opredeljenih osebnosti druge svetovne vojne, ob obravnavani izjavi komisije zbuja pozornost tudi njena zamolčana mednarodna razsežnost.

Iz dikcije tega proglasa je namreč mogoče sklepati, da se Slovenska katoliška cerkev odkrito uvršča med nasprotnike sedanjega papeža Frančiška znotraj same Cerkve. O tem lahko sklepamo tudi glede na popolno ignoriranje njegovih pozivov k humanemu odnosu do trpečih beguncev iz človeka nevrednih razmer in glede na nenehno podporo seksističnim stališčem proti istospolno usmerjenim državljankam in državljanom. Prepričani smo, da veliko slovenskih kristjanov ni na strani vodilne garniture slovenske RKC, saj so verjetno bolj od njih sposobni razumeti sporočila o nujni posodobitvi in demokratizaciji Cerkve, ki jih izraža sedanji papež.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s