Poseg vlade je brutalna in nevarna demontaža univerze

V Alternativni akademiji pozivamo dr. Simono Kustec, ministrico za izobraževanje, znanost in šport, da nemudoma pojasni, zakaj vlada včeraj ni dala soglasja k objavi razpisa za vpis v študijsko leto 2021/2022, s čimer je ogroženo tekoče vpisovanje na fakultete za letošnjo generacijo.

Ker ocenjujemo, da je pri tem prišlo do grobega političnega posega v avtonomijo univerze, pričakujemo njeno današnjo izjavo, da takšno dejanje obsoja in se do njega distancira, hkrati pa, da stori vse, da se vpis nemoteno izvede, saj bo v nasprotnem prišlo do njegove blokade že letošnje leto, situacijo pa poslabšuje še izvedba informativnih dnevov, ki je tik pred vrati.

Če ministrica ne bo zavzela odločne drže in obsodila grobe avtoritarne intervencije na področje univerze in če tega ne bo storila njena stranka SMC, bo domači in mednarodni javnosti dala jasno vedeti, da aktivno sodeluje pri najbolj brutalni in samovoljni demontaži države z aktom posega v delovanje javnega izobraževanja.

Zadnji poseg slovenske vlade na področje univerze nedvoumno kaže, da se uresničujejo vsi najbolj mračni scenariji glede prihodnjega razvoja slovenske demokracije in da je država postala talka nekaj poslancev iz vrst Desusa in SMC, tudi predsednika parlamenta Igorja Zorčiča, ki iz lastnih osebnih koristi še naprej paktirajo z avtokratskim režimom, ki se iz dneva v dan vse bolj totalitarizira s sistematičnim uničevanjem najbolj vitalnih delov družbe.

Od zaposlenih na univerzah, rektorske konference Republike Slovenije, vseh posamičnih vodstev univerze (z izjemo Jambrekove Nove univerze) in študentskih organizacij pričakujemo, da nedvoumno obsodijo samovoljen in skrajno nevaren poseg v avtonomijo njihovega dela. Od opozicijskih strank in Karla Erjavca pa, da končno storijo vse za nemudno vložitev konstruktivne nezaupnice in s tem uporabijo edini politični vzvod, ki je trenutno na voljo, da se krvoločni ples oblastnikov morda ustavi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s