Kje so meje zlorabe oblasti? Represija nad STA in kulturniki kliče k uporu

V Sloveniji imamo vlado, na katero nima nobenega smisla več apelirati. To vlado je mogoče samo najostreje obsoditi in zahtevati, da odide, se ji upreti na vse legitimne možne načine!

Očitno se verbalni politični podpori Poljski in Madžarski in njunemu kršenju vladavine prava pred očmi evropske javnosti zdaj pridružujejo tudi dovolj zgovorna, zelo očitna in nadvse brutalna dejanja na najobčutljivejših področjih družbenega življenja. Ustavitev financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA) je akt nesramne oblastne cenzure par excellence, akt represije nad najpomembnejšim medijskim servisom v državi. Skupaj z vsemi pritiski na medije in posebej izrazito na javni servis RTV gre za očiten namen Janševe koalicije omejiti prosti pretok informacij in uničiti STA, ki je sicer bistvenega pomena za sam obstoj odprte javnosti. Brutalnost posega predstavlja enega najhujših posegov v svobodo medijev, kar smo jih videli od osamosvojitve dalje.

To vsega obsojanja vredno dejanje pa že nadgrajuje in dopolnjuje vrsto drugih novih zlorab oblasti s strani Janševe vlade z vsemi kolaborantskimi vladajočimi strankami vred na področjih državljanskih svoboščin, umetniške svobode in tudi kršenja elementarnih človekovih pravic. Ob domiselnem petkovem protestu z avtomobili na ulicah okoli parlamenta je izpričano bilo zaukazano policiji, naj ob tem, milo rečeno, »pretirava« z uveljavljanjem prometnih predpisov in podobno. Ker je šlo za obliko mirnega protesta, s katero niso bile kršene odredbe v zvezi z omejevanjem epidemije, je jasno, da vlada stopnjuje zatiranje pravice do javnega zbiranja in svobodnega izražanja političnih stališč.

Odvzem statusa pred iztekom roka v odločbi samozaposlenemu v kulturi Zlatanu Čordiću, znanemu kot »raper Zlatko«, je na podlagi bizarne utemeljitve samo še eno od perfidnih dejanj ministrstva za kulturo, s katerimi uvaja cenzuro še na področju kulture in disciplinira premalo krotke kulturnike.

Domnevamo, da si je vlada domišljala, da bo dosegla nekakšno legitimnost za svoje dejanje, ker je prizadeti umetnik dejansko v zadnjem času kršil določena pravila v zvezi z javnim redom in zaščito integritete državljanov, kar tudi v Alternativni akademiji obsojamo. Toda za svoja dejanja bo kršitelj odgovarjal na podlagi veljavnih predpisov, ne morejo pa biti ta dejanja podlaga za zanikanje lastnega pravnega akta s strani države v obliki predčasnega arbitrarnega odvzema njegovega statusa.

Slovenija se je znašla v situaciji, ko bo morala, če želi preživeti neznosno stiskanje zanke avtoritarnosti,  v kateri se je znašla in znova zadihati, nemudoma združiti vse sile in storiti vse, da se represivna oblast poslovi s položaja. Veliko časa več ne bo mogla zdržati.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s