Prodaja Telekoma britanskemu skladu bo moralno in ekonomsko nedopustna

cinven

Razkritje Mladine (8. maj 2015), da želi nemški Telekom na nekorekten način izigrati postopke privatizacije prodaje domačega Telekoma na način, da v prodajo pošilja relativno neznani britanski sklad Cinven s sedežem v davčnih oazah, ni prijazna novica za nemški Telekom, za slovenske državljane pa je naravnost alarmantna. V Alternativni akademiji smo prepričani, da s takim razkritjem ni več nobenega dvoma: potencialna prodaja Telekoma omenjenemu skladu bo moralno, ekonomsko in finančno nevzdržno dejanje, pri katerem bomo oškodovani državljani in slovenski proračun.

Če je končni kupec dejansko Deutsche Telekom in je zgodba o njegovem umiku zgolj piarovska poteza, če je osnovni namen »kartelnega dogovora« med Cinvenom in Deutsche Telekomom bil namen zniževanja vrednosti delnice ali končno samega podjetja, da bi bila kupnina čim nižja, potem je to razkritje dovolj dober razlog, da vlada Mira Cerarja ustavi vse postopke prodaje omenjenemu ponudniku.

Glede na dejstvo, da sta državni sekretar Metod Dragonja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek neposredno priznala, da so aktivnosti obeh omenjenih kupcev usklajene z namenom znižanja vrednosti domačega Telekoma, odpade tudi možna okoliščina, da domača vlada za povezavo in njen namen ne bi vedela. Z vidika moralne in politične odgovornosti ne more biti izgovorov.

Vendar prihaja ravno do njih. V društvu smo ogorčeni nad prozornim bežanjem proč od nje v stališčih Mira Cerarja, ki obenem pravi, da »vlada ni pristojna za vodenje postopkov privatizacije«, hkrati pa sprejema odločitve o njej. Dvojnost pozicije, na katero se sklicuje, je nesprejemljivo licemerje.

Če bo Cinven postal novi lastnik domačega največjega telekomunikacijskega podjetja, bomo takšno prodajo ne imeli samo za ekonomsko neupravičljivo, ampak tudi moralno neobranljivo sprevrženo. Nekaj, s čimer se bodo morali strinjati oboji, nasprotniki in zagovorniki privatizacije.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s