Vlada naj preneha z obupnimi retoričnimi triki in prevzame odgovornost

nakupovalni

V Alternativni akademiji smo prepričani, da bi morala ključna državna podjetja, med katera sodi tudi Telekom, ostati v domači lasti. Zato zadnje izjave predsednika vlade, ko nadvse nepričakovano javno ugotavlja, da prodaja ni v pristojnosti vlade in da bi lahko njegova stališča škodovala samemu postopku, ne moremo razumeti drugače kot nedostojno izmikanje konkretni politični odgovornosti za nastale posledice prodaje. Pričakuje se, da bo uprava SDH nadzornemu svetu predlagala prodajo Telekoma finančnemu skladu Cinven pod neustreznimi pogoji že v naslednjih dneh.

Prelaganje odgovornosti je nesprejemljivo ravnanje. Celo več, zdi se, da je vlada upravi Slovenskega državnega holdinga (SDH) izrecno naročila, naj odločitve ne prenaša nanjo in jo sprejme sama uprava – v njej za nameček sedita zgolj dva začasna člana, podobno nepopoln pa je tudi njegov nadzorni svet. S tem zelo nazorno nakazuje, da se boji hudega bremena posledic za svoja dejanja.

Manira razbremenjevanja pred sedanjo in prihodnjo odgovornostjo za prodajo ni nekaj, kar bi bilo inovacija trenutne oblasti. Spomnimo zgolj, kako se je želel braniti tedanji predsednik vlade Janez Janša očitkov pred korupcijskim ravnanjem pri nakupu oklepnikov Patria. Tudi takrat je trdil, da z njim nikakor ni bil povezan, a mu nihče ni verjel. Vzemimo še en primer: prejšnja vlada Alenke Bratušek se je glede prodaje Mercatorja venomer branila z izgovorom, da je bilo to podjetje prodano že leta 2005 in namigovalo na kupčijo v Janševem kabinetu. Tedanji minister Metod Dragonja je skupaj s svojo predsednico lani celo večkrat naznanil, da »vlada ne prodaja Mercatorja«, ker da je že prodan. Kakor vse kaže, se Cerar pridružuje obupnemu retoričnemu triku in ponavlja zlizano šablono izgovora »Ta vlada ničesar ne prodaja«, kar lahko štejemo za hudo podcenjevanje razuma državljanov.

V Alternativni akademiji pričakujemo, da bo sedanja vlada pošteno prevzela politično odgovornost za prodajo državnih podjetij na nesporen in časten način ter s tem pokazala, da misli resno z dvigom svoje politične kulture. Trenutno ravnanje prej kaže na njeno čisto nasprotje. Če bo ob tem želela pokazati še kaj modrosti, pa se bo odločila prodajo Telekoma in drugih podjetij zaustaviti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s