Predsednik vlade in oba ministra dolgujeta državljanom takojšnje pojasnilo

zica

V Alternativni akademiji smo skupaj s številnimi nevladnimi organizacijami, tudi na podlagi uradno znanih policijskih poročil, bili prepričani, da sta Cerarjeva in Erjavčeva napoved o nekakšni novi begunski »jadranski poti«, preko katere naj bi v Slovenijo vstopali begunci, najverjetneje neverodostojno nadaljevanje politike zastraševanja slovenskih državljank in državljanov pred podobo begunca in prozoren alibi za sprejemanje restriktivne zakonodaje.

Hrvaški premier Andrej Plenković je nemudoma zanikal obstoj takšne poti, prav tako je dodal, da nima nikakršnih podatkov o tem, niti da se je o tem razpravljalo na sestankih na političnem vrhu v Valletti na Malti, kar je slovenski zunanji minister Erjavec lahkotno zavrnil z izgovorom, da »se čudi Hrvatom, da ne vedo nič« in da je »treba vedeti, da morda Hrvaška noče problematizirati tega vprašanja«. Z včerajšnjim pojasnilom predsednika republike Boruta Pahorja pa je v razmerah, kjer se je zdelo, da predstavnika dveh sosednih držav trdita nekaj povsem nasprotnega, nastopila nova situacija, ki terja takojšnje javno pojasnilo. Od včeraj naprej več ne drži, da je glede nove begunske poti slovenski politični vrh enoten. Pahorjeva reakcija ni več izraz presenečenja nad izjavo, predstavlja popoln demanti stališč premierja Cerarja, zunanjega ministra in notranje ministrice: zanikal je, da bi res šlo za kakšno novo begunsko pot z besedami, da gre pri prehodih za »majhne, zanemarljive številke«, k čemur je nato dodal, da v kratkem ne pričakujemo nobenega novega begunskega vala.

Ocenjujemo, da je popolnoma nevzdržno, da glede tako zelo osnovnih dejstev, kot je obstoj begunskih poti čez Slovenijo in zaradi katerih po skorajda izrednih postopkih vlada spreminja zakonodajo, ni niti najmanjšega soglasja  med vlado in predsednikom republike, ki je obenem poveljnik obrambnih sil. V Alternativni akademiji pozdravljamo presojo predsednika Pahorja, ki s tem, ko svari pred nepotrebnim sejanjem strahu pred begunci, dejansko kritizira retorika Cerarjeve vlade. Prav tako poudarjamo, da je predsednikova ponovljena pobuda, da se odstrani žičnato ograjo, prepotreben in hvalevreden korak, ki že po sebi dokazuje omenjeno razklanost v stališčih. Zato pričakujemo, da bo premier Cerar takoj ponudil podrobnejša dokazila za svoje smele trditve o jadranski poti ali pa svoje ugotovitve preklical in se opravičil.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s