Odločno je treba nastopiti proti rasizmu in ksenofobiji ob valu beguncev

Irgl Erlah streljanje

Izjave na socialnih omrežjih in v medijih o tem, da je treba begunce na poti v Evropo in v tranzitu (ali ne) skozi Slovenijo pričakati z metki in postreliti, saj gre za novodobno obliko turških vpadov, dokazujejo strašljive dimenzije v ljudeh tlečega sovraštva, ki ga v trenutku, ko nesrečni begunci in imigranti sploh še niso dosegli naše države, izpričujejo številni prepoznavni posamezniki.

Stališča Sebastjana Erlaha, Damirja Črnčeca, Lejle Irgl in nekaterih drugih posameznikov so vredna obsodbe kot katerakoli druga, vendarle pa velja poudariti, da imajo eno skupno značilnost: prihajajo iz istih ideoloških in političnih krogov, v katerih sta se v preteklosti že velikokrat aktivirala sovražni govor in nestrpnost. V tem smislu so pričakovana in nevarna, saj za njimi stojijo številčno najmočnejši politični pristaši v državi. Za posebno groteskno jemljemo dejstvo, da so omenjeni podporniki ali celo voditelji  množičnih gibanj, ki naj bi se borila v zagovor človekovih pravic, kakršen naj bi bil Odbor 2014.

Pravosodne organe pozivamo, da po uradni dolžnosti storijo vse in sprožijo kazenski pregon po 297. členu Kazenskega zakonika, po katerem za kaznivo dejanje šteje javno spodbujanje ali razpihovanje narodnostnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva, razdora ali nestrpnosti. Zgolj odkrit in neposreden odziv ozaveščenih državljanov in uradnih organov bo v resnici preprečil, da se sod smodnika s sovraštvom ne bo do konca razplamtel.

Pot humanosti in solidarne Evrope in Slovenije se ne bo pokazala le v ponujeni pomoči migrantov, v privrženosti načelom človekovih pravic, empatiji in solidarnosti. Žal bo na tej poti treba poskrbeti ne samo za nastavitev, hrano, prevoz in zaščito beguncev, temveč še zlasti misliti na nepredvidljivo psihologijo množic pod taktirko nacionalistov in politikov, ki si s hujskaškimi in ksenofobnimi prijemi radi tlakujejo pot na oblast. V Sloveniji kandidatov, ki ustrezajo opisu, ne manjka.

2 thoughts on “Odločno je treba nastopiti proti rasizmu in ksenofobiji ob valu beguncev

  1. Oh joj, če mislim pravo osebo, je tale Lejla sestra Eve Irgl. Živim v okolici Vipave in lahko rečem, da obe poznam. Vedel sem, da sem obkrožen z čudnimi ljudmi, a da je tako hudo si res nisem mislil. Groza. Sicer je pa gospodična Lejla s to svojo izjavo izpadla neumna na na večih možnih nivojih. Kot prvo je pokazala svojo nestrpnost kot državljanka Slovenije, kot drugo pa svojo nestrpnost kot kristjanka. Če se ne motim, krščanska vera uči o strpnosti in solidarnosti, Irglova pa je žal pokazala, kako ozkogledi so kristjani. To, da se hodi kazat v cerkev ji nič kaj ne pomaga, da bi jo jaz dojemal kot dobro osebo. Nisem veren, imam se za ateista, imam pa (sem že povedal v katerem okolišu živim, dokaj možno se tukaj oklepamo krščanstva) narejene vse zakramente do t.i. sv. birme. Če je vstopnica za Slovenijo krstni list, ga rade volje podarim prvemu, ki me bo za to poprosil. Sem ga kot reklamacijo hotel vrniti v domačem župnišču, pa me je župnik poučil, da me bo reklamacija in s tem izpis iz krstne knjige stala kar nekaj časa zaradi vse birokracije ter tudi zajeten kupček €. Sedaj se tolažim s tem, da če ne verjamem v “Boga”, mi tudi v tisti papir ni treba verjeti ali se z njim tako ali drugače obremenjevati.

    Všeč mi je

  2. Ma tega Erlaha bi morali že prej poslati na hladno, pa niti ne toliko zaradi izjav o beguncih, temveč zaradi izdaje slovenskega naroda. Če bi podrobno spremljali njegove objave, bi videli kako odkrito simpatizira z okupatorji slovenskega ozemlja, tako v prihodnosti in sedanjosti. Še posebej njegovo paktiranje z ustaši, sovražniki slovenskega naroda (Thompson je itak njegov največji idol), ki nezakonito okupirajo slovensko ozemlje. Take škodljivce je treba čimprej odstraniti iz političnega prostora, očitno je njega dobila roka pravice v stilu Al Caponeja, ki so ga prijeli zaradi utaje davkov, čeprav je delal precej hujše stvari.

    No sicer če bi bil načelen glede svoje izjave, bi to letelo predvsem na Hrvate, ampak vemo da mu je hrvaški narod ljubši od slovenskega.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s