So prisluškovali našim politikom ali državljanom?

JLE_Wiring_Electricity-3

Doslej so nas prepričevali, da je ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) s pomočjo nemške obveščevalne službe (BND) prisluškovala vsem pogovorom na treh slovenskih linijah v okviru zaupne evropske operacije Eikonal med letoma 2005 in 2008 iz varnostnih razlogov in v duhu boja proti terorizmu.

Po včerajšnjem poročanju ene izmed slovenskih televizij je pred časom objavljeni dokument o prisluškovanju telefonskim pogovorom Slovencem dobil precej drugačen predznak – Američanov naj ne bi zanimali zgolj varnostni vidiki, temveč je prisluškovanje potekalo ciljno usmerjeno v vrhove slovenske politike, ki se je v letu 2007 pripravljala na predsedovanje Evropski uniji v prvi polovici leta 2008. Izpričani motiv prisluškovanja na telefonskih linijah med Ljubljano in Brusljem je bil tudi eksplicitno vohunski in ne samo varnosten ali notranjepolitičen.

V Alternativni akademiji smo prepričani, da sta, če se podatek izkaže za točnega, to zdaj že dva tehtna razloga, zaradi katerih pričakujemo, da se bo slovenska vlada nemudoma zganila in z manj ležernosti uvedla ne zgolj preiskavo, ampak nemudoma pristopila k resnim političnim in varnostnim dejanjem, da z njimi zavaruje očitno močno poškodovano suverenost naše države, njeno politično verodostojnost in interese, obenem pa tudi slovenskim državljanom temeljito pojasni, ali namerava zaščititi osnovne pravice državljanov po zasebnosti v prihodnje. Ne samo spoznanje, ampak surovo dejstvo, da državljankam in državljanom nemoteno prisluškujejo celo vrsto let, je verjetno eno najbolj frapantnih razkritij sploh v zgodovini naše mlade države, kakorkoli že o modusih delovanja »Big Brotherja« večina nikoli ni dvomila.

Operacija Eikonal, v kateri so kar tri leta nemoteno sledili telefonskim pogovorom naših državljanov in politikov, predstavlja za Slovenijo enega največjih mednarodnih škandalov zadnjih let in je svojevrsten odmev razkritij ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna, verjetno najbolj odmevnega prisluškovalna afere po WikiLeaksu.

V primeru, da Cerarjeva vlada in parlament ne bosta izpeljala odločnega diplomatskega oz. političnega protesta in storila vsega, da se zaščiti Slovence pred vdori v zasebnost ter izboljša varnostne prepreke pred prisluškovanjem, bosta s tem samo še poglobila vtis, da je nekomu klanjanje pred svetovnimi gospodarji večja prioriteta od nacionalne varnosti in varstva osebnih podatkov ter zasebnosti posameznika.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s