Svinjske glave postajajo simbol nekontroliranega sovraštva

Porič

»Mazaška« akcija neznanih storilcev na gradbišču Islamskega kulturnega centra v Ljubljani, kamor so ti nastavili številne svinjske glave in kozarce, napolnjene s krvjo, je še en prepoznaven indikator nevarno naraščajočega sovraštva in nestrpnosti pri nas, ki ga v Alternativni akademiji zaznavno v bistveno bolj intenzivni obliki v zadnjem letu dni. Želje anonimnežev, da bi se muslimane karseda grobo ponižalo in osramotilo z nastavljenimi deli živali, ni mogoče prikriti.

Številni le navidezno izolirano ekscesi v zadnjem času, izbruhi množičnega sovražnega govora proti beguncem, poskusi sežiganja knjig, nastavljanje molotovk v domove, kjer se zbira oprema in hrana za begunce, kažejo na to, da nestrpna in hujskaška ravnanja pri nas vedno bolj, ob tihem odobravanju pomembnega dela političnih strank in medijev, dobivajo domovinsko pravico. V našem društvu smo v preteklih mesecih že nekajkrat v svojih izjavah in javnih nastopih zahtevali od predsednika republike, predsednika vlade in predstavnikov političnih strank, da se do pojavov intenzivnega sovražnega govora opredelijo. Skoraj nedoumljivo je, da tega niso storili. S tem vedno bolj prevzemajo neposredno soodgovornost za radikalizacijo družbenega dogajanja in njegovo ekscesnost.

Napadi na islam in muslimane so po začetku ti. begunske krize krepijo po Evropi in pri nas. Namesto, da bi jih z skupnimi močmi ustavljali, jih nekateri s svojo tišino in nedejavnosti legitimirajo. Popolnoma soglašamo z oceno Nevzeta Porića, tajnika »Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji«, da ekspanzija sovraštva nedvomno izvira tudi iz številnih medijskih spodbud,  pri čemer za primer navaja revijo Reporter, ki konstantno objavlja sovražne zapise proti islamu in džamiji.

Slovenija se je znašla na prelomnici, ko bo morala rešiti ne zgolj »varnostne težave«, kot jih v znani redukciji razume predsednik vlade, ampak obračunati z mentalnimi zankami, ki nam jih natikajo s pomočjo ksenofobnih, netolerantnih in sovražnih čustev, spretno manipuliranih s pomočjo domačih političnih in medijskih laboratorijev. Ostre in visoke ograje so na simbolični ravni prepoznaven signal državljankam in državljanom, da se moramo Drugega neskončno bati. Že iz tega razloga je uradna politika rezilne ograje, ki jo vodi aktualna vlada, odprta pot v pekel novih nestrpnosti do islama in nato še realnih konfliktov.

Tudi tokrat pričakujemo, da bosta policija in tožilstva ob zadnjem sovražnem dejanju ustrezno ukrepala in našla tiste, ki javno spodbujajo sovraštvo, nasilje in nestrpnost, tokrat utemeljene na verski pripadnosti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s