Žičnata ograja je politični označevalec

 

žica

V potekajočih javnih polemikah se je že jasno izkristaliziralo, da za postavitev in nadaljnje ohranjanje žičnatih ograj na meji s Hrvaško ni – in ne more biti – nobenega resnega, realnega in racionalnega argumenta! Izkazalo se je tudi, da ne obstaja noben »implicitni« razlog za postavitev »tehničnih ovir«: domnevna odločitev ali kar neke vrste fantomski »ukaz« Evropske unije. Ta izmišljeni razlog se potem dobro ujame s tisto fašistoidno propagando, ki pojav beguncev izrablja za ustvarjanje družbene paranoje in seveda omenjenemu neobstoječemu razlogu dodaja še kopico fantazmatskih interpretacij ter zgodb o ogroženosti Evrope. Povsem jasno je, da »Evropska unija« ni odločila niti »ukazala« ničesar takega, kar bi utemeljevalo postavitev take ograje, ki ovira gibanje domačinov in turistov, preprečuje migracije divjih živali in ima še vrsto dolgoročnih razdiralnih učinkov.

Ne zanikamo kritik na račun institucij EU, ki doslej še niso bile zmožne izoblikovati konsistentne politike v odnosu do begunskega problema, a gotovo je, da edini instituciji, ki bi lahko odločili, da je schengenske meje treba zavarovati na tako brutalne načine, namreč Evropska komisija in Evropski parlament, take »rešitve« nista niti obravnavali, kaj šele sprejeli ali priporočili.

Vnebovpijoča odsotnost zadostnega razloga za ravnanje slovenske vlade pa kaže na zaskrbljujoča politična razmerja v Sloveniji. Žičnata ograja je namreč očitno politični označevalec. Dokler vlada, za odločitve katere je najbolj odgovorna večinska stranka SMC, ne bo sprejela sklepa o odstranitvi ograje in se opravičila demokratični javnosti, bo jasno, da gre za zaslepljeno politiko »prilagajanja« politične sredine skrajni desnici. Vzorec politične strategije, na kakršnem temeljijo politične geste, rigidni diskurz pristajanja na potrebo po stopnjevanju »varnosti« pred iracionalnimi »ogroženostmi« in posledična ravnanja v obliki, ki jo ponazarjajo žičnate ovire, pomenijo legitimiranje celotnega spektra skrajno desničarskih političnih drž, sovražnega govora, ksenofobije, rasizma in brutalizacije javne komunikacije nasploh, kar je podlaga za korak v totalitarno politiko, ki je že uveljavljena na Madžarskem in se vse bolj očitno oblikuje tudi na Poljskem.

V Alternativni akademiji opozarjamo na bridke zgodovinske izkušnje, ki kažejo na to, da se sredinsko prevzemanje večnih tem skrajne desnice v »milejši obliki« nikoli ni obneslo. Praviloma je proizvedlo dodatni vpliv in moč skrajne desnice. Naj tudi spomnimo stranko SMC, da je njen uspeh na volitvah nasledek kapitalizacije zahtev slovenskih vstaj v letih 2012 in 2013, ki so zavrnile »zujfanje«, korupcijo in neoliberalno ideologijo. Tako utemeljena sredinska politična platforma ne more biti podlaga za zbliževanje s konkretno slovensko skrajno desnico, ki se vključuje v nevarne politične procese v Evropi in s tem tudi Slovenijo potiska v mračnjaško družbo »demokratur« – za zdaj z nekdanjega Vzhoda.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s