Nočni napadi na Tovarno ROG so dejanja v nizu širjenja nestrpnosti in sovraštva v Sloveniji

4 (3)

Napadi na območje tovarne Rog in njene začasne prebivalce, za katere je po vseh dosedanjih indikacijah jasno, da izvirajo iz krogov agresivnih skupin slovenskega desničarskega ekstremizma, so seveda vredni vsega zgražanja in najostrejših obsodb. V Alternativni akademiji pa pričakujemo bistveno več kot samo to. Zahtevamo resno preiskavo ter javno identifikacijo organizatorjev in storilcev teh podlih dejanj.

Vse od paranacističnih provokacij na vseslovenski vstaji konec leta 2012 ostajajo dejavnosti in konkretne akcije pripadnikov skupin, ki se vežejo na šovinistične, nacionalistične, rasistične, ksenofobne, homofobne in podobne označevalce, neraziskane, skoraj povsem nekaznovane, storilci ostajajo anonimni, njihove domnevne povezave celo z delom etablirane politike pa prikrite. V nasprotju s tem pa se spominjamo primerov, ko so bili tarča diskvalifikacij iz znanih agitacijskih centrov, sodnih pregonov in še šikaniranja v službi deležni novinarji, ki so razkrivali tisto, kar bi morali po dolžnosti razkriti organi pregona.

V Alternativni akademiji že ves čas opozarjamo na nerazumljivo sprejemanje sovražnega govora; najbolj izrecno smo to storili 3. novembra 2015 in večkrat kasneje, ko smo bili priča izbruhom sovraštva ob begunski krizi. Ugotavljamo, da se vse do danes tudi politični vrh še zdaleč ni dovolj odločno odzval na opisane pojave. Čas bi že bil, da od vseh najvišjih instanc v državi, s Predsednikoma Republike in Vlade na čelu, slišimo konkretno obsodbo in zavezo k ukrepanju.

Posledice medlega ukrepanja in omalovaževanja pomena verbalnega in fizičnega desničarskega nasilja so očitne! Desno ekstremistična dejanja se širijo in njihovi cilji postajajo vse bolj raznovrstni, kar pričajo za zdaj še anonimni napadi na tovarno ROG.  Ne verjamemo, da bi v primeru resne in zavzete preiskave storilci lahko tudi ostali anonimni.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s