Kardinalova perverzna potuha domobranstvu je vredna polne obsodbe

Rode Šentjošt

V Alternativni akademiji obsojamo govor kardinala Franca Rodeta med nedeljsko mašo pri Kapeli mučencev v Šentjoštu nad Horjulom in pričakujemo, da to na podoben način stori tudi širša civilna družba in politični vrh.

Za popolnoma nezaslišane jemljemo njegove ocene o tem, da so v narodnoosvobodilnem boju bili »resnični narodni izdajalci« komunisti, za katere meni, da so izvajali revolucijo, medtem ko je domobranska stran, ki ji je bila maša namenjena, zgolj izvajala kontrarevolucijo, zaradi česar je, kot pravi kardinal, »v nebrzdani sli po oblasti prisilila domoljubne in demokratične sile, da so sprejele orožje od okupatorja«.

Še zdaleč ni prvič, da se poskuša kolaboracija s Hitlerjem opravičiti in to počnejo tudi predstavniki RKC, toda težko se spomnimo primera, ko bi nekdo s tolikšno željo po sprevračanju vlog žrtve in izvajalca zločina poskušal krivdo za sodelovanje z okupatorjem neposredno zvaliti na pleča tistih, ki so se proti njemu borili, takšno gesto, namreč sodelovanja z okupatorjem, pa označil za prisilo. V skladu s takšni upravičevanjem je tudi domobransko prisego Hitlerju in Tretjemu rajhu leta 1944 v Ljubljani, vključno z udeležbo škofa Rožmana, treba razumeti kot prisilno dejanje – kar je popoln absurd! Kardinal Rode s takšni stališčem tudi zgrešeno generalizira in prenaša dogajanje v ljubljanski pokrajini na celotno slovensko območje, za nameček pa posredno obsoja vse duhovnike, ki so se priključili partizanskemu boju ali ga podprli.

Takšno letošnje legitimiranje sodelovanja z okupatorjem v njegovem govoru dopolnjuje rehabilitacijo domobranstva iz preteklih let, ko so na isti prireditvi že paradirali fantje v domobranskih uniformah in odkrito slavili 70. letnico domobranstva. V času, ko se evropski državniki poklanjajo žrtvam nacifašizma, obiskujejo koncentracijska taborišča in ko se širom Evrope iz leta v leto bolj krepi zavedanje o trpljenju in grozi, ki sta ga fašizem in nacizem povzročila in prepričanje, da se grozote nikoli več ne smejo ponoviti, se sredi Slovenije vrhovni predstavniki slovenske Cerkve in Vatikana brez sramu zatekajo k iskanju argumentov o tem, zakaj je bilo treba prijeti za orožje okupatorja, stopiti na njegovo stran in z njim kolaborirati.

Podobno smo šokirani tudi nad drugimi zaničljivimi in grobimi kardinalovimi stališči in zlorabo zgodovinskih dejstev, ko je v svoji rehabilitaciji domobranstva vse napredne in narodno zavedne ljudi v času vojne uspel opisati kot zmanipulirane sledilce komunizma, označenega za politično ideologijo sovraštva, zaničevanja in mržnje.

Zato v Alternativni akademiji predlagamo, da posamezne politične stranke, domoljubne, protifašistične, borčevske in veteranske organizacije zavzamejo stališče do kardinalovih besed in jih obsodijo.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s