Ali lahko pravno državo zavaruje preiskovani kršitelj njenih načel in norm?

hojs sds

Duh in črka opozoril pisma 150 akademikov in svaril, ki smo jih v jeku nastajanja nove vladne koalicije pod vodstvom SDS še pred tem zapisali v Alternativni akademiji, se očitno uresničujeta. Govorimo o nevarnostih za demokracijo in pravno državo že v fazi oblikovanja ministrske ekipe. Če za hip pustimo ob strani vprašanja o profesionalni kompetentnosti posameznih predlogov za ministre tretje Janševe vlade, želimo v nizu spornih predlogov opozoriti na enega, sedanjega direktorja Nove 24TV Aleša Hojsa za ministra za notranje zadeve, ob katerem ne moremo spregledati njegove simptomatičnosti za celotni »koncept« nastajajoče vladavine.

Kot je splošno znano, je Nova 24TV najizrazitejši eksponent iz tujine financirane medijske mašinerije, očitno ekstremno dejavne pri širjenju strahu, osebnih diskreditacij, sovražnega govora in drugih oblik, milo rečeno, žaljive in nekorektne politične propagande. Ne glede na to pa je zadevni medij trenutno del preiskave NPU-ja o nezakonitem financiranju delovanja stranke SDS iz tujine. In zdaj kaže, da bomo dobili ministra za notranje zadeve, ki ima velike pristojnosti tudi v odnosu do NPU-ja. Gre torej za povsem jasno razviden konflikt interesov, zaradi katerega bi kandidat moral sam odstopiti, če že predlagatelj ne umakne tega očitno spornega predloga in se ne zgane politika. Če ne bo bodisi odstopa od kandidature bodisi umika predloga, bo več kot očitno, da je namen predlagatelja preprečiti ali vsaj ogroziti in zamegliti zadevno preiskavo, morda še kakšno drugo.

Podoben konflikt vidimo tudi pri predsedniku vlade, ki toži državo za 900.000 evrov odškodnine, glede na njegove stalne klevete o »krivosodju« in osebne napade na sodnike pa si težko predstavljamo, da to ne bo ustvarjalo dodatnega pritiska nanje. Zato pozivamo vse akterje v slovenski politiki in v za zdaj še »neorbaniziranih« medijih, da nedvoumno opozorijo na omenjeno navzkrižje interesov in zahtevajo polno transparentnost delovanja pristojnih organov, od katerih je močno odvisno delovanje pravne države in posledično obstoj demokracije!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s