Slovenska levica je v resni krizi, zato bi propad ZL lahko bil usoden

razkroj

Slovenski politični prostor je bil z nastankom, nato še s prihodom Združene levice v Državni zbor, deležen resne in spoštovanja vredne obogatitve domače politične scene. Ne le, da je socialistična usmeritev nekaj, kar je tak prostor prejkone pogrešal, v zadnjih skoraj dveh letih delovanja se je velikokrat pokazalo, da je skupek treh vstajniških strank, IDS, TRS in DSD,  deloval korektivno in sproti opozarjal na politične zdrse v ravnanju vseh treh koalicijskih, ki sebe verjetno prištevajo na zmerno levico. Še več, zaradi obstoja ZL se je antagonizem glede na delovanje SMC, SD in DeSUS-a lahko šele artikuliral in kot tak nujno sprožal vedno nove ideološke in politične premisleke o tem, kaj danes levica pri nas (ali širše) je in kaj ni, zahteval opredeljevanje do problemov in rešitev, preizpraševal in določal njene naloge. Že zaradi zahtev po pozicioniranju drugih je prihod sicer majhne skupine v parlament v demokraciji mlade države izjemen pojav.

Zato v Alternativni akademiji močno obžalujemo zadnji razvoj dogodkov, iz katerega lahko z veliko gotovosti sklepamo, da se je Združena levica kot projekt znašla v hudi ideološki in politični krizi zaradi številnih notranjih konfliktov in razprtij, o čemer v zgoščeni obliki priča dogajanje na kongresu IDS v Krškem. V času, ko je nekaj mesecev intenzivne begunske krize pokazalo, da se kazalci javnomnenjske podpore lahko krepko in hitro nagnejo v prid strankam desnice, medtem ko leve drastično izgubljajo podporo, se je v kombinaciji z novimi napovedmi številnih novih Janševih satelitov in fantomskih strank pred nas izrisala morebitna prihodnja politična podoba države. Prav nič vzpodbudna: polna stagnacija obstoječih strank levice, od katerih se SMC niti ne želi pozicionirati na levo, kriza socialne demokracije in izključno interesno delovanje DeSUS-a so jamstvo za to, da se naša družba utegne v strankarskem smislu prihodnja leta nesporno usmeriti k desnim, konservativnim vrednotam, velikokrat s primesmi modelov avtokratičnega ali celo fašističnega delovanja. Povedano preprosteje: slovenska levica je v stanju resne dolgotrajne krize, prav nič pa ne kaže na potencial nastanka avtentično leve stranke. V tej luči bi konfliktno stanje v ZL na več nivojih, sicer v prvi vrsti stvar interne narave, lahko bilo v primeru njenega razkroja usodnega pomena za prihodnost države. Svarilen zgled, kako pri tem ni treba ravnati, je nedemokratično ravnanje v stranki Solidarnost, ki sta jo uzurpirala oba preostala predsednika stranke in je zapisana propadu.

Želimo si, da bi ZL uspela razrešiti notranje spore, prisluhniti interni kritiki, povečati inkluzivnost in notranjo demokracijo, zavedajoč se svojega poslanstva in strukturnega položaja, ki ga zaseda v konstelaciji političnih moči. Bolj bo svoje širše poslanstvo imela pred očmi, več je možnosti za pozitiven razplet in soglasje. Če na koncu parafrazimo de Gaulla: politika je preveč pomembna stvar, da bi jo prepustili desnim politikom.

 

Odziv stranke Solidarnost (STA, 16.4.2016):

Solidarnost po kritikah na njen račun opozarja na njihovo notranjo demokracijo

Trditev nekateri članov Alternativne akademije, da je Solidarnost ravnala nedemokratično in da sta jo prilastila dva člana predsedstva, je neresnična, se na besede akademije odzivajo v omenjeni stranki. Stranka se je po zadnjih evropskih in državnih volitvah notranje demokratizirala, so opozorili.

Alernativna akademija je pred dnevi v komentarju na stanje na levem političnem polu med drugim ocenila, da bi konfliktno stanje v ZL lahko bilo v primeru njenega razkroja usodnega pomena za prihodnost države. Ob tem pa so dodali, da je svarilen zgled, kako pri tem ni treba postopati, “nedemokratično ravnanje v stranki Solidarnost, ki sta si jo nezakonito prilastila oba preostala predsednika stranke, in je zapisana propadu”.

Kot dokaz notranji demokraciji v stranki navajajo, da so lani kot edina slovenska stranka vpeljali participatorni proračun, kar pomeni, da so del proračuna namenili projektom, ki so jih predlagali in nato izglasovali člani stranke. Organi stranke so prav tako odprti za celotno članstvo, ki ga je vključila tudi v pripravo in sprejem strategij delovanja.

Oba člana predsedstva sta kmalu po trojnih volitvah leta 2014 ponudila svoj odstop, vendar je svet stranke to soglasno zavrnil, so še spomnili.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s